V neděli jsme se s přítelkyní vybrali na procházku do přírody a po ní jsme se zastavili v restauraci na oběd, ať nekazíme romantiku vařením u sporáku doma. Součástí opravdu chutného oběda byla i zelenina, nakrájená ale bez ochucení nebo zálivky, které opravdu nemusíme. A jak to už bývá, když jíte čistou zeleninu, ničím nezamaskujete případné pachuti.
Hlavní kuchař této restaurace je už léta znám tím, že je vynikající kuchař a umí kombinovat suroviny do opravdu výborných jídel. No v neděli odpoledne mnoho hostů neměl, takže na stres se vymlouvat nemůže.
Během oběda se přítelkyně s chutí zakousla i do čerstvé rajčete a najednou její tvář přeběhl stín. Co se stalo? „Rajče je krájené nožem, se kterým se předtím krájela cibule“, odvětila. A chuť cibule se dostala na rajče.
Kdyby byl kuchař připravoval klasický míchaný salát, byly by v něm mimo rajčat i cibule, paprika, zalité zálivkou z octa, soli a pepře. Všechny chutě spolu. Jenže nedělal salát, krájel jen rajčata.
U nás doma máme na cibuli i zvláštní prkénko, aby jiné potraviny nenapáchli vůní cibule. A i vařečky rozdělujeme na jednotlivé druhy potravin, aby se jejich chutě náhodou nesetkali v nevhodný okamžik. Zdá se ale, že ani ve proslulé restauraci nemají ohledně náčiní zcela jasno.
A co vy doma, čímž krájíte cibuli?