Jak vyloučit cukr?

zakusky Občas se stane, že lékař řekne svému VIP pacientovi-příteli i věci, které by jinému pacientovi neřekl. Například že jeho zdravotní problémy jsou způsobeny stravou. Možná nesprávnou stravou. A že změnou stravovacích návyků se zbaví svých obtíží lépe, než kdyby nic neudělal, jen začal navíc jíst ještě i léky. Můj známý dostal takovou radu, aby vyloučil ze stravy cukry. A chtěl ode mě rady a recepty, aby mohl dodržovat radu lékaře.


První jeho nápad byl, že nebude chodit do cukrárny a kupovat si tam zákusky, ale si je bude sám péct doma. Bez cukru. A aby ty zákusky chutnaly, chtěl ode mě recepty.

Co z toho plyne?

Že lidé si myslí, že cukr je to bílé, co se se sype do kávy, čaje a dává do koláčů při pečení. A že když nahradí cukr v zákuscích něčím jiným, tak to bude v pořádku.

Cukr (krystalový či práškový) se dá nahradit při pečení a vaření například stévií. Prodává se jako koncentrát, takže na objem je to méně hmoty, což při pečení může být „zajímavé“.

Ale cukr v potravinách nejsou jen ty bílé krystalky z kilového sáčku.

peceni

Cukr (chemicky bráno) je v mnohem více potravinách, než si umíme na první pohled představit. Nejedná se jen o sladké zákusky, ochucené slazené nápoje a bonbóny nebo sušenky, ve kterých se často místo cukru sacharózy vyskytuje mnohem sladší (a pro výrobu levnější) fruktosový sirup (který ale není z ovoce). Když vyloučíte sladké, jak se říká, přestanete si sladit kávu i čaj, stále ještě vám zbude mnoho potravin, které vašemu tělu dodají cukr.

Brambory, pečivo, chléb, těstoviny. Jídla ze škrobu, který se štěpí na cukry. Prakticky všechny přílohy, podávané k masu na oběd a večeři. Chcete-li z jídla vyloučit cukr, nebo alespoň co nejvíce cukru, vylučte ze svého jídelníčky přílohy. Nebo je alespoň co nejvíce omezte, stejně jako všechny ostatní potraviny z mouky. Včetně své oblíbené pizzy.

kolace

Samozřejmě vás napadne, že co si máte dát na oběd. No vždyť to maso. Přílohy se začali jíst k masu z důvodu ceny. Aby jídlo zlevnilo. Vedlejší účinky již znáte. Otylost, vysoký krevní tlak, vaginální mykózy, cukrovka. Nacpané břicho a po pár hodinách zase hlad. Na vině je glykemický index. Po snědení běžných příloh nebo moučných jídel, navíc s přidaným cukrem v jakékoli podobě, vám rychle vystoupí cukr v krvi, tělo ho neumí v takovém množství zpracovat, tak přebytek uloží (do tuku). Poklesne hladina cukru, hlásí se hlad. A zase sníme „něco malé“ plné cukrů, kalorickou bombu.

K masu jezte zeleninu. Čerstvou zeleninu. Žádné zeleninové saláty v octové zálivce s cukrem! Zeleninový salát ochutíte olivovým olejem. Tuky umožňují vitaminům se rozpustit a vstřebat v těle. Ocet konzervuje. Česky: zabíjí vše živé v zelenině, aby déle vydržela. Kolik? Zatímco ji nakrájíte a sníte? Čerstvou zeleninu nepotřebujete konzervovat a konzervovanou nepotřebujete jíst.

Samotná zelenina kromě vitamínů, nějakých cukrů a vlákniny nemá žádné výživové hodnoty, proto se nemá jíst samotná při hubnutí. Neboť je to hladovění. Zato zelenina s masem, sýrem chutná výborně. A po několika měsících zjistíte, že jsou vám šaty velké, snadněji se vám dýchá, schody vám nedělají problém.

Když cílevědomě začnete vynechávat cukr v čaji, kávě, zákuscích, tak po krátkém čase zjistíte, že i mrkev je sladká, že červená řepa je sladká, že každé jídlo a nápoj má svou přirozenou chuť. Ještě i turecká (zalévaná) káva je sladká i bez cukru!

Strava s omezenými či úplně vyloučenými cukry se velmi podobá stravě zvané paleo. Ta připouští jen přirozené potraviny bez jejich moderního zpracování.

brambory

Mnoho lidí namítá, že bez cukrů tělo nemůže žít. A mají pravdu. Avšak naše tělo dokáže žít bez řepného cukru, bez medu (který je dnes již více cukr, než med), bez fruktózového sirupu vyráběného z geneticky modifikované kukuřice. Dostatek cukrů si tělo vezme ze zeleniny, z ovoce nebo si ho vyrobí štěpením, tak jako si ho vyrábí z brambor, hranolků, bramborových placek, z jiných složek potravy…

Cukr způsobuje závislost. Zbavit se jí netrvá týden ani dva, potrvá to možná měsíce. Nemusíte vysadit cukr skokově, můžete zkusit ho omezovat postupně. Omezujte slazení nápojů a zákusků. Přílohy můžete vyřadit okamžitě. Dnes je dostatek čerstvé zeleniny, dozrálé přirozeně na slunci. Časem možná zjistíte, že jste omezením cukru odstranili i další „moderní“ nemoc: hyperaktivitu.

Bonusem při změně stravovacích návyků bude, že najednou nepotřebujete jíst každé tři či čtyři hodiny, ale vydržíte mezi jídly mnohem déle. Opět jde o ten glykemický index.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..