Proč neokopávat jahody?

jahudky V tomto období už kvetou první zahradní jahody a zanedlouho se můžeme těšit na skutečně sladké šťavnaté červené plody. V mnoha zahradách začíná boj s plevelem, začalo se pravidelné okopávání jahod. V naší zahradě ani letos nikdo jahody okopávat nebude a přesto zcela určitě budeme mít největší úrodu v širokém okolí. Proč se nevyplatí jahody okopávat?


Proč vlastně ortodoxní zahrádkáři plejí každou plochu, kterou mají k dispozici, vytrhávají každou jednu rostlinku, kterou nesázeli a kterou nazývají „plevel“ bez ohledu na to, jaké má vlastnosti? Proč nesnesou kolem „kulturních plodin“ žádnou jinou rostlinu a proč mají rádi úhledně vyrovnané a hladké políčka?

Protože si myslí, že plevel odebírá pěstovaným rostlinám vodu a živiny.

Jak se dostává vláha ze země při pěstování rostlin? Celkem třemi způsoby. První je ten, že rostliny kořínky „nasávají“ vodu ze země a vypařují přes listy. Takto se chovají i jahody i plevel, všechny rostliny. Druhý způsob je vypařování vody z půdy vlivem slunce, které na ni svítí. No a další živel, který půdu vysušuje, je vítr.

strawberry

A teď si dejte vedle sebe dvě plochy. Na jedné je tráva, mulč nebo netkaná textilie. Na druhé není nic. Pouze perfektně vyčištěná a uhlazená půda, takové to políčko klasického zahrádkáře, který musí mít všude „řád“. Co myslíte, ze kterého políčka se více vody vypaří vlivem slunce a větru?

Kolik živin odstraní plevel z půdy? A které? Každá rostlina funguje trochu jinak, každá potřebuje pro svůj růst jiné minerály ze země. Vždyť i hnojení se provádí odlišnými přípravky podle toho, které rostliny na půdě pěstujeme. A nesmíme zapomínat, že každý druh rostlin má kořeny v jiné hloubce v půdě.

Takové jahody mají křehké kořínky velmi mělce pod povrchem. Jakou konkurencí pro ně může být rostlina, která koření v půl metrové hloubce? Kolik živin jí odebere a kolik vody spotřebuje? Hlavně při úbytku vody je třeba spočítat všechny tři druhy ztrát. Tedy pokud máte jahody nasazeny v trávě, tak skutečně spotřeba vody může být vysoká kořeny, ale vysušování půdy v holém poli je vyšší, zvláště pokud ortodoxní zahrádkář pravidelně okopává půdu a ztvrdlou vrstvu půdy, kterou se zem brání přílišnému vypařování vody, pravidelně kypří, neboť to tak kdysi viděl u někoho. I ta nejmenší motyčka však při okopávání porušuje jemné kořínky jahod, a když je méně kořenů, je méně živin pro rostlinu a její plody. Je méně sklizně pro nás.

A když jahody dozrají, leží buď na trávě nebo na holé zemi. Když den či dva bude pršet, jak budou ty jahody vypadat? V trávě stále svěží a červené, na zemi shnilé, špinavé.

Trávu a plevel nenecháváme vyrůst do velké výšky. Buď se zkosí nebo ještě lépe, jednoduše rukou odtrhne a položí na místo. Uschne, tvoří mulč, později se rozloží na hnojivo. Živiny, které svými kořeny tráva či plevel vytáhla z hloubky země, se dostanou tak na povrch a poslouží jahodám nebo jiným rostlinám, které pěstujeme.

jahody

Celý problém je jen psychologický. Buď nechat jahody růst v trávě nebo každou chvíli plít a polévat sterilně čisté políčka? Každou volnou chvíli v zahradě dřít jako mezek nebo se pohodlně posadit v příjemném prostředí a relaxovat?

U nás se ani letos jahody nebudou okopávat. Porostou si pěkně v trávě. Pokud nevěříte tomu, co jsem právě napsal, udělejte jednoduchý pokus. Zasaďte jahody na dvě políčka. Jedno travnaté, druhé sterilní. Uvidíte.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *