Jak vyloučit cukr?

zakusky Občas se stane, že lékař řekne svému VIP pacientovi-příteli i věci, které by jinému pacientovi neřekl. Například že jeho zdravotní problémy jsou způsobeny stravou. Možná nesprávnou stravou. A že změnou stravovacích návyků se zbaví svých obtíží lépe, než kdyby nic neudělal, jen začal navíc jíst ještě i léky. Můj známý dostal takovou radu, aby vyloučil ze stravy cukry. A chtěl ode mě rady a recepty, aby mohl dodržovat radu lékaře.


První jeho nápad byl, že nebude chodit do cukrárny a kupovat si tam zákusky, ale si je bude sám péct doma. Bez cukru. A aby ty zákusky chutnaly, chtěl ode mě recepty.

Co z toho plyne?

Že lidé si myslí, že cukr je to bílé, co se se sype do kávy, čaje a dává do koláčů při pečení. A že když nahradí cukr v zákuscích něčím jiným, tak to bude v pořádku.

Cukr (krystalový či práškový) se dá nahradit při pečení a vaření například stévií. Prodává se jako koncentrát, takže na objem je to méně hmoty, což při pečení může být „zajímavé“.

Ale cukr v potravinách nejsou jen ty bílé krystalky z kilového sáčku.

peceni

Cukr (chemicky bráno) je v mnohem více potravinách, než si umíme na první pohled představit. Nejedná se jen o sladké zákusky, ochucené slazené nápoje a bonbóny nebo sušenky, ve kterých se často místo cukru sacharózy vyskytuje mnohem sladší (a pro výrobu levnější) fruktosový sirup (který ale není z ovoce). Když vyloučíte sladké, jak se říká, přestanete si sladit kávu i čaj, stále ještě vám zbude mnoho potravin, které vašemu tělu dodají cukr.

Brambory, pečivo, chléb, těstoviny. Jídla ze škrobu, který se štěpí na cukry. Prakticky všechny přílohy, podávané k masu na oběd a večeři. Chcete-li z jídla vyloučit cukr, nebo alespoň co nejvíce cukru, vylučte ze svého jídelníčky přílohy. Nebo je alespoň co nejvíce omezte, stejně jako všechny ostatní potraviny z mouky. Včetně své oblíbené pizzy.

Související:  Vaření může být i oblíbený koníček

kolace

Samozřejmě vás napadne, že co si máte dát na oběd. No vždyť to maso. Přílohy se začali jíst k masu z důvodu ceny. Aby jídlo zlevnilo. Vedlejší účinky již znáte. Otylost, vysoký krevní tlak, vaginální mykózy, cukrovka. Nacpané břicho a po pár hodinách zase hlad. Na vině je glykemický index. Po snědení běžných příloh nebo moučných jídel, navíc s přidaným cukrem v jakékoli podobě, vám rychle vystoupí cukr v krvi, tělo ho neumí v takovém množství zpracovat, tak přebytek uloží (do tuku). Poklesne hladina cukru, hlásí se hlad. A zase sníme „něco malé“ plné cukrů, kalorickou bombu.

K masu jezte zeleninu. Čerstvou zeleninu. Žádné zeleninové saláty v octové zálivce s cukrem! Zeleninový salát ochutíte olivovým olejem. Tuky umožňují vitaminům se rozpustit a vstřebat v těle. Ocet konzervuje. Česky: zabíjí vše živé v zelenině, aby déle vydržela. Kolik? Zatímco ji nakrájíte a sníte? Čerstvou zeleninu nepotřebujete konzervovat a konzervovanou nepotřebujete jíst.

Samotná zelenina kromě vitamínů, nějakých cukrů a vlákniny nemá žádné výživové hodnoty, proto se nemá jíst samotná při hubnutí. Neboť je to hladovění. Zato zelenina s masem, sýrem chutná výborně. A po několika měsících zjistíte, že jsou vám šaty velké, snadněji se vám dýchá, schody vám nedělají problém.

Když cílevědomě začnete vynechávat cukr v čaji, kávě, zákuscích, tak po krátkém čase zjistíte, že i mrkev je sladká, že červená řepa je sladká, že každé jídlo a nápoj má svou přirozenou chuť. Ještě i turecká (zalévaná) káva je sladká i bez cukru!

Strava s omezenými či úplně vyloučenými cukry se velmi podobá stravě zvané paleo. Ta připouští jen přirozené potraviny bez jejich moderního zpracování.

brambory

Mnoho lidí namítá, že bez cukrů tělo nemůže žít. A mají pravdu. Avšak naše tělo dokáže žít bez řepného cukru, bez medu (který je dnes již více cukr, než med), bez fruktózového sirupu vyráběného z geneticky modifikované kukuřice. Dostatek cukrů si tělo vezme ze zeleniny, z ovoce nebo si ho vyrobí štěpením, tak jako si ho vyrábí z brambor, hranolků, bramborových placek, z jiných složek potravy…

Související:  Sáčky na odpad pomáhají šetřit

Cukr způsobuje závislost. Zbavit se jí netrvá týden ani dva, potrvá to možná měsíce. Nemusíte vysadit cukr skokově, můžete zkusit ho omezovat postupně. Omezujte slazení nápojů a zákusků. Přílohy můžete vyřadit okamžitě. Dnes je dostatek čerstvé zeleniny, dozrálé přirozeně na slunci. Časem možná zjistíte, že jste omezením cukru odstranili i další „moderní“ nemoc: hyperaktivitu.

Bonusem při změně stravovacích návyků bude, že najednou nepotřebujete jíst každé tři či čtyři hodiny, ale vydržíte mezi jídly mnohem déle. Opět jde o ten glykemický index.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..