Slepicím nedáváme celé skořápky

Slepice je všežravec a zkonzumuje téměř vše, na co narazí anebo co jí hodíme. Mnozí vesničané to využívají a šetří za odvoz komunálního odpadu. Však to je správné, je potřeba recyklovat už přímo u zrodu „odpadu“ a nezatěžovat tím okolí. A když recyklace navíc šetří na straně nákupu, jde o skvělou věc. Jenže i u recyklaci domácího odpadu je potřeba uvažovat a nedělat zbytečné chyby. Krmení slepic kuchyňským odpadem může ušetřit hodně peněz při nákupu krmných směsí nebo pšenice, ale může při nesprávné aplikaci způsobit problémy a snížit snášku domácích vajec.


V první řadě je nutno říct, že i když slepice sežere téměř vše, co v kuchyni zbyde, vždy bychom měli slepicím dávat jen čerstvé zbytky, až už z čištění zeleniny nebo různé drobky, včetně drobných kousků masa. Nikdy by jídlo, které chceme dát slepicím, nemělo být zkažené. A v úmyslu slepicím přilepšit bychom neměli vařit více těstovin anebo kupovat více chleba s tím, že co nesníme, dáme slepicím. Protože i když se krmné směsi pro nosnice mohou zdát drahé, krmivo pro lidi je na kilogram dražší…

Kdo má vlastní slepice, má i domácí vajíčka. Takže je i využívá v kuchyni ve větší míře, než ti, kteří jsou odkázáni kupovat vajíčka v obchodě. Ať už vařené na tvrdo, ve smaženici, omeletě nebo do pečení. Skořápky z vajec nejsou odpadem, ale cennou surovinou, kterou dáváme zkrmit slepicím, aby tak měli zdroj vápníku. Nejen na další vajíčka, ale i na kosti. Ušetříme za nákup krmného vápna, které obsahuje méně horčíku, než stavební vápno, které je pro slepice hůře stravitelné, tedy využitelné.

Dávat slepicím celé poloviny skořápek je však nebezpečné. Ne, že by hrozilo slepicím nějaké onemocnění. Slepice dokážou lehce zkonzumovat i půlky skořápek, s tím nemají žádný problém. Horší bude, když se nějaké snesené vejce náhodou poškodí nebo rovnou rozbije. Bude vypadat skoro jako ty půlky skořápek, které jim dává hospodyně. Jestli náhodou skořápky pro slepice jsou čerstvé, nevysušené, a zvědavá slepice ochutná to rozbité vejce, velmi rychle si spojí svoji oblíbenou pochoutku chutí i vizuálně s tím rozbitým vejcem. A později už mohou slepice samy aktivně vajíčka rozbíjet, aby se dostaly k lahůdce. A máte po ptákách. Tedy nejdříve po vejcích a protože bude potřeba slepice zaříznout, i po slepicích. A koupit nové. Protože odnaučit slepice cokoliv z toho, na so samy přišly, se dá jedině horkou koupelí slepičího vývaru.

Prázdné vaječné skořápky proto dávejte slepicím výhradně vysušené a pak nadrcené na malé kousky. Vyhnete se tak problémům s nedostatkem vajec a přebytkem drůbežího masa.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..