Připravte si domácí limonády na horké letní dny

Léto už nám klepe na dveře a je potřeba se na něj pořádně připravit. Naučte se dělat domácí limonády, které vám zaženou žízeň i během těch nejteplejších dnů. Některé limonády jsou opravdu jednoduché, jiné o něco složitější. Tyto letní nápoje se hodí jak na posezení na zahrádce, tak i na celodenní výlet. Můžete je připravit také na rodinnou sešlost či vzít s sebou do aquaparku. Pitný režim je důležité dodržovat, a to především v létě. V horkých dnech může snadno dojít k dehydrataci, díky které se budete cítit unaveně a malátně. Především u starších osob a menších dětí je dehydratace velmi riziková.


Jednoduchá domácí citronáda

První letní nápoj je s příchutí citrónu. Napusťte si do džbánu studenou vodu. Do vody následně přidejte šťávu z jednoho citrónu. Přidejte také lístky máty nebo meduňky. Je důležité, aby bylinky byly čerstvé, jedině tak tomu dodají tu správnou chuť. Lístky bylinek umyjte a pomačkejte, aby uvolnily svou vůni. Pokud je příliš horko, přidejte do nápoje led, aby příliš rychle nezteplal.

Ovocný nápoj – využijte sezónní ovoce

Pokud si chcete připravit ovocný nápoj, nejprve si vyberte, jaké ovoce využijete. V letních dnech se hodí například maliny, borůvky, jahody, třešně nebo také rybíz. Nasbírané či zakoupené ovoce umyjte a lehce pomačkejte. Přidejte do džbánu napuštěného studenou vodou. Ovoce nechte chvíli louhovat, aby voda dostala tu správnou chuť. Přidat můžete trochu šťávy z citrónu, bylinky a led. Pokud máte rádi sycené nápoje, zkuste čistou vodu zaměnit za jemně perlivou vodu.

Domácí ledový čaj

Ledový čaj připravený doma je už poněkud složitější a časově náročnější. Je důležité, abyste jej dělali alespoň jeden den dopředu. Budete potřebovat 4 broskve, 6 pytlíků černého čaje, 1 citrón, cukr, vodu a mátu. Nejdříve si očistěte broskve a nakrájejte na kostky. Do hrnce dejte vařit 2,5 litrů vody. Jakmile voda začne vařit, přidejte nakrájené broskve. Povařte 7 minut. Dle chuti dodejte trochu cukru. Následně odstavte a přidejte čajové pytlíky. Nechte louhovat 10 – 15 minut. Nyní vytáhněte čajové pytlíky a přilejte citrónovou šťávu a nasypte lístky máty. Nechte v hrnci odležet alespoň půl hodiny. Nakonec čaj slijte přes síto, aby se odstranily všechny hrubé části. Přelejte do láhví a schovejte do ledničky. Čaj nechte pořádně vychladit. Jakmile jej budete podávat, můžete přidat led.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..