Celý únor jsou vidět v zahradách střihači stromů, ozývají se různé pily a občas je vidět dým ze spálených větví. Probíhá intenzivní řez a stříhání stromů. Pohled na koruny stromů před a po zásahu jejich majitelů nebo najatých odborníků vyvolává více otázek, než dává odpovědí. Mívám často pocit, že zahrádkáři neví, co je cílem stříhání stromků.
Mnozí pěstitelé mají doma léta staré knihy o pěstování a řezu ovocných stromů. Používám takto staré knihy a podle nich stále stejně ošetřovat své ovocné stromy znamená, že budete léta dostávat stále stejné výsledky. A o pravdě se přece nediskutuje, jak byla schopna vyhlásit jedna mladá dáma v médiu. Kdo však nepochybuje, nevyzkouší nový postup, ten se nikdy nedoví, zda může dosáhnout i lepší výsledek, samozřejmě i s rizikem toho horšího. Ale jen pochybování vede k pokroku, hledání a nalezení lepších cest.
Dnes nejsme odkázání na staré knihy, máme moderní videa i webové magazíny. Jejich výhodou je, že opravdu každý může prezentovat, co chce, ale také že každý divák nebo čtenář může takový mediální výstup komentovat a přidat své negativní i pozitivní zkušenosti. Zatímco pod knihou nikdy nenajdete komentáře, že postup je špatný, zastaralý, nevhodný nebo neúčinný, na webu je to hned. A autor buď přestane publikovat nesmysly anebo opraví svůj text. Věděli jste, že vydat knihu mohli jen „vhodně vybraným“ autorům anebo v druhém případě komukoli, kdo byl schopen textem na zvolené zadání naplnit vydavatelský plán? A kde je tady řeč o obsahové správnosti publikace?
Takže celá vesnice stříhá, ale jen málokdo ví, proč. Stříhání stromů na konci zimy nejen odstraňuje staré, nemocné či suché dřevo, ale také rozhoduje o množství úrody tuto sezónu. Vlastně tím děláte probírku plodů. Ale zejména rozhodujete o tom, jak váš strom bude vypadat. Řez v tomto období totiž podporuje růst.
Takže kdo ustřihne „nevhodnou“ větev na kroužek, ten podpoří růst jiných větví, protože strom má z kořenového systému jen konečné množství energie, kterou může „poslat“ do koruny. A když některé větve dáte pryč, ostatním zůstane více „šťávy“. No když zakrátíte každou větev, o třetinu, na třetinu nebo na polovinu, jak bývá v kraji často zvykem, dostanete namísto pěkného stromu koště. Protože tím také podpoříte růst, a sice rozvětvení zkrácených větví.
Málokdo ví, proč stříhá právě takhle. Nejčastější odpověď bývá, že to takto vždy dělali, poněkteří tvrdí, že tím podporují bohatou úrodu. Jen málokdo si uvědomuje, že tím současně zkracuje život stromku. A skutečně jen málo lidí to dělá tak, že ví přesně, jaký tvar a velikost stromu chce dosáhnout a tomuto cíli přizpůsobuje způsob řezu či střihu. Protože to se nedělá tak, že tu ustřihnu větev, tam zakrátím větvičku a nějak se to vyvine. Skutečný ovocnář vidí strom, v ruce má nůžky a pilku a vidí, jaký tvar bude mít strom za rok či dva a podle toho vybírá, kterou větev nechá a na které udělá řez, a kde.
Moderní technologie nám dávají neskutečné možnosti se každý den naučit něco nové. Protože ustrnout na určitém stupni poznání znamená vlastně ztrácet. Můžete namítat, že půda je stále stejná, jak před padesáti lety (co by se dalo s úspěchem zpochybnit) a stejné i stromy. Ale každý rok se mění hloubka poznání o půdě či dřevinách, objevují se nové znalosti o procesech, které v nich probíhají a i to, jak na to vše mají vliv naše zásahy. A protože už někdo celkem určitě udělal všechny experimenty, vybočující z klasických pouček, publikovaných v knihách, máme k dispozici i všechny postupy, které vedou k lepším cílům a vyšším výkonům, než jste možná doteď používali, v naivní představě, že je to to nejlepší, co můžete pro svou zahradu udělat.
A vězte, že stříhání stromů není cílem, ale prostředkem k delší životnosti dřevin, zdravější a bohatší úrodě nebo hezčím stromům. A stříhání je jen nástrojem k tomu všemu.



