Čaj a čokoláda je základ

řekla přítelkyně, když jsme se rozhodovali v neděli zajít na pár hodin do zahrady a vyslovil jsem pochybnost, zda máme uvařit čaj do termosky nebo jdeme bez něj. Nakonec se ukázalo, jako vždy často, že měla pravdu a dobře nám padlo jedno i druhé.


Sobota byla pro nás opravdu náročným a dlouhým dnem, takže jsme do zahrady nijak extra nespěchali. Navíc ještě stále je více zima, než jaro, vždyť v sobotu večer jsme chodili po zmrzlé trávě. No i tak se dá v zahradě co-to udělat a bylo by hřích v takový den zůstat v paneláku a hlivět. Tak přítelkyně rychle uvařila čaj, nalila ho do termosky a s jedním košíkem jsme se před polednem vybrali z domu.

Mezitím se i sluníčko ukázalo a u domu bylo docela teplo. Ve dvoře už nebyla zmrzlá zem, alespoň ne ve stínu. Prošli jsme se zahradou, zkontrolovali jsme její stav, podívali se na všechny keře a stromky, jak nádherně raší. Z jabloně jsem složil dřevěné krmítko, ať zbytečně nemokne celý rok, bude jej třeba zase až s příchodem zimy.

Než projdeme detailně celou zahradu, chvíli to trvá. A než se pustíme do práce, šálek teplého čaje přijde vhod. I zakousnout kousek poctivé čokolády. A tím nemyslím ty směsi se syrovátkou a množstvím cukru. Když píšu čokoláda, myslím tím opravdovou čokoládu.

čokoláda

Pak už nás čekala práce. Přítelkyně si vzala velký plastový koš a nůžky, ostříhat rostliny, které takto přečkaly zimu, já jsem si vybral lopatu a dokončil vyvýšené záhony, zůstalo mi ještě trochu hlíny do nich naházet. Sytá práce, hodí se přestávka. A opět přišli ke slovu čaj a čokoláda. Člověk takto snadněji přečká přestávku i doplní tekutiny. Při práci se zpotíme a ztrácíme vodu z těla. Je to nenápadně a pomalu, ale bez pravidelného pitného režimu pak člověk snadno podlehne únavě a unavený člověk je náchylný na nemoci. Do zahrady ale chodíme pro radost i užitek. I v zimě.

Proto termoska čaje a tabulka kvalitní čokolády je základ našeho vybavení.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *